Festiwal Kuchni Śląskiej „Śląskie Smaki”

I Festiwal Kuchni Śląskiej odbył się na zamku w Ogrodzieńcu w 2006 roku. W kategorii amatorów członkinie Koła Gospodyń Wiejskich zdobyły:
I miejsce Ciaper kapustę z żeberkami i Kopę.
Statuetka „Złoty Durszlak” i certyfikat „Śląskich Smaków” trafił w ręce: Lidii Szary, Janiny Nocoń, Ireny Cyprys, Ireny Kurasz i Janiny Kałka. Ornontowickie mistrzynie wygrały rywalizację z 11-toma innymi drużynami.

Podczas II Festiwalu Kuchni Śląskiej – 9 czerwca 2008 roku członkinie Koła zdobyły:
I miejsce za danie Chachor szałot, kotlet i kompot z bani
Zostały uhonorowane statuetką „Złoty Durszlak” oraz tytułem Eksperta Śląskich Smaków w kategorii amatorów za danie o nazwie Chachor Szalot.

W 2008 roku 14 czerwca w Raciborzu odbył się II Festiwal Kuchni Śląskiej Koło Gospodyń Wiejskich po raz kolejny otrzymało tytuł Eksperta Śląskich Smaków.
I miejsce za Szpajzę wiśniowąRosół z perliczki z makaronem oraz Perliczkę duszoną z pasztecikami, kalarepą, kartoflami i sałatą