Kopa Ornontowicka

Kuchnia Śląska jest bardzo zróżnicowana i niezwykła, gdyż wpłynęła na nią swoista mieszanka kultur. Krzyżowały się tutaj bowiem kulinarne wpływy niemieckie, czeski, austro-węgierskie czy żydowskie. Kuchnia Śląska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnej kuchni w kraju. Stanowi również wielki atut kultury śląskiej; tuż za gwarą. Różnorodność potraw śląskich przyciąga do stołu nawet najwybredniejszych smakoszy. Zupy, desery (szpajzy), ciasta – wszystko to stanowi sekret gospodyń, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu, kuchnia śląska nie upadła i nadal jest piastowana.

PRZEPIS:

PLACKI KOKOSOWE:
– 6 białek
– 12 dużych łyżek cukru
– 400 g wiórek kokosowych
BAKALIE:
– 1 puszka ananasu
– 100 g rodzynek
– 200 g spirytusuPRZEPIS:
– 100 g migdałów
KREM:
– 1 kostka masła
– 2 jaja
– 4 łyżki cukru
– 250-200 ml śmietany słodkiej 30-36%